För yrkesverksamma

Stödja unga i att starta förening och söka bidrag

Kursen riktar sig till dig som arbetar med ungdomar på fritidsgård eller mötesplats och som vill stödja unga i att starta en egen ungdomsförening och genomföra egna, ungdomsdriva, aktiviteter. Under kursen kommer vi diskutera vad en förening är och hur den fungerar samt stegen för att starta en ungdomsförening hos Fritidsforum. Vi kommer också gå igenom Fritidsforums bidrag, vad de kan användas till och stegen för att söka samt redovisa bidrag.

Innehåll:

  • Ungas egenorganisering​

  • Drivkrafter​

  • Starta förening med 3 enkla steg​

  • Stadgar och bildande möte

  • Förmåner som ungdomsförening hos Fritidsforum​

  • Att söka bidrag av Fritidsforum

Tid: 3 timmar.

Datum och tid:

Boka datum med oss! ca 3 tim

Plats: Digital kurs på Teams

För vem: Yrkesverksamma på mötesplatser.

Pris: 395 kr/mötesplats för medlemmar, 595 kr/mötesplats för icke-medlemmar.

Sista anmälningsdag: Gör en bokningsförfrågan till kansli@fritidsforum.se

Vill du beställa kursen till din personal och mötesplats?

Fritidsforum besöker gärna er för att hålla i kursen för personal. Vi kan också hålla i en digital kurs. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar just er. Kontakta oss för mer information.

Pris för kurs på plats hos er: 6000 kr/mötesplats för medlemmar, 10 000 kr/mötesplats för icke-medlemmar och då ingår även ett medlemskap. Kursledares resekostnader ingår. Max 30 personer per tillfälle.

Pris för digital kurs: 395 kr/mötesplats för medlemmar, 595 kr/mötesplats för icke-medlemmar. Max 30 personer per tillfälle.

Barnkonventionen i praktiken

Kursen riktar sig till er som vill stärka implementeringen av Barnkonventionen på er mötesplats. Målet är att ge deltagarna ökad kunskap om hur en kan använda Barnkonventionen i praktiken, vad det betyder att Barnkonventionen är svensk lag, och om att använda grundprinciperna för att barnrättssäkra verksamheten.

Innehåll:

  • Introduktion Barnkonventionen​

  • Barnkonventionen som svensk lag​

  • Barnrättsperspektiv​

  • Barnkonventionens fyra grundprinciper​

  • Övningar​

  • Barnkonventionen på öppna mötesplatser

  • Tid: 3,5 timmar.

Datum och tid: 19 september kl. 12:00-16:30

Plats: Fritidsforum, Kungsholmstorg 10, Stockholm

För vem: Yrkesverksamma på mötesplatser. Max 2 deltagare per mötesplats.

Pris: 1000 kr/person för medlemmar, 1500 kr/person för icke-medlemmar. Lunch och material ingår.

Sista anmälningsdag: 12 september. Då det finns ett begränsat antal platser till kursen kommer Fritidsforum bekräfta deltagande efter sista anmälningsdatum.

Vill du beställa kursen till din mötesplats?

Fritidsforum besöker gärna er för att hålla i kursen på din mötesplats. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar just er. Kontakta oss för mer information.

Pris: 15 000 kr/mötesplats för medlemmar, 20 000 kr/mötesplats för icke-medlemmar. Kursledares resekostnader ingår. Max 30 personer per tillfälle.

Delaktighet och inflytande i öppen verksamhet

Har mötesplatsen arbetssätt för ungas delaktighet och inflytande? Är besökarna konsumenter eller producenter av fritidsverksamhet? Målet med utbildningen är att få en ökad kunskap om bakgrunden till demokratiskt arbete för unga, samt få inspiration till nya idéer, metoder och arbetssätt som leder till att fler unga får ökat inflytande, tar större ansvar och får mer makt över sin fritid. Kursen riktar sig till personal som arbetar inom öppen fritids- och ungdomsverksamhet och som söker inspiration till att stärka sitt demokratiska arbete i verksamheten.

Innehåll:

  • Fritidsledarens grundläggande värden

  • Makt och inflytande

  • Beskrivning av praktiska exempel från verksamhet

  • Betydelsen av delaktighet och inflytande

  • Framgångsfaktorer

  • Inordnande och utvidgande perspektiven

  • Självständig gruppuppgift

Tid: 8 timmar, inkl. lunch.

Datum och tid: 18 oktober kl. 09:00 – 17:00

Plats: Stockholm

För vem: Yrkesverksamma på mötesplatser. Max 2 deltagare per mötesplats.

Pris: 1500 kr/person för medlemmar, 2000 kr/person för icke-medlemmar. Material ingår.

Sista anmälningsdag: 15 oktober. Då det finns ett begränsat antal platser till kursen kommer Fritidsforum bekräfta deltagande efter sista anmälningsdatum.

Vill du beställa kursen till din mötesplats?

Fritidsforum besöker gärna er för att hålla i kursen på din mötesplats. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar just er. Kontakta oss för mer information.

Pris: 30 000 kr/mötesplats för medlemmar, 40 000 kr/mötesplats för icke-medlemmar och då ingår även ett medlemskap hos Fritidsforum. Kursledares resekostnader ingår. Max 30 personer per tillfälle.

Kursen ges inte digitalt.

Coachande förhållningssätt i främjande ungdomsarbete

Kursen riktar sig till er som arbetar med ungdomar i öppen fritids och ungdomsverksamhet och som vill lära er det coachande förhållningssättet i främjande ungdomsarbete, vad det innebär och hur det utövas. Med det coachande förhållningssättet kan du stärka ungas självständighet och egen makt, locka fram ungas egna drivkrafter, stärka deras möjlighet att påverka sin fritid, samt stödja ungas personliga utveckling och identitet.

Innehåll:

  • Coachande förhållningssätt i främjande ungdomsarbete - vad menar vi?

  • Coachningens utgångspunkt och GROW-modellen

  • Vi sammanför främjande förhållningssätt, med Learning by doing, samt med feedback och spegling

  • Metoder för att nå ungas drivkrafter och formulera kompetenser

  • Flera praktiska övningar

Tid: 8 timmar, inkl. lunch.

Datum och tid: 9 november kl. 09:00-17:00

Plats: Stockholm

För vem: Yrkesverksamma som har erfarenhet av arbete i öppen fritids- och ungdomsverksamhet. Max 2 deltagare per mötesplats.

Pris: 2000 kr/person för medlemmar, 2500 kr/person för icke-medlemmar. Material ingår.

Sista anmälningsdag: 6 november. Då det finns ett begränsat antal platser till kursen kommer Fritidsforum bekräfta deltagande efter sista anmälningsdatum.

Vill du beställa kursen till din mötesplats?

Fritidsforum besöker gärna er för att hålla i kursen på din mötesplats. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar just er. Kontakta oss för mer information.

Pris: 30 000 kr/mötesplats för medlemmar, 40 000 kr/mötesplats för icke-medlemmar och då ingår även ett medlemskap hos Fritidsforum. Kursledares resekostnader ingår. Max 30 personer per tillfälle.

Kursen ges inte digitalt.

Nätverket för ungdomsarbetare

Nätverket för ungdomsarbetare är i första hand riktat till yrkesverksamma ungdomsarbetare som arbetar inom öppen fritids-, kultur- och ungdomsverksamhet på fritidsgårdar och mötesplatser. Syftet med nätverket är att stärka ungdomsarbetaren genom att lyfta fram aktuella teman, dilemman och möjligheter där erfarenheter och kunskaper diskuteras och delas. Planeringen av nätverket involverar alltid någon eller några medlemmar från målgruppen.

Nätverksträff 16/4. Tema: Att stärka tilltron till det främjande ungdomsarbetet!

Vi har de senaste åren fått frågor från medlemmar om att lyfta fram det främjande arbetet och den här gången är det dags. Vi har involverat tre mycket engagerade ungdomsarbetare i planeringen och ni kommer att bli uppdaterade eller kanske få ny inspiration och nya perspektiv i ämnet. Hur kan Främjande arbete se ut i praktiken? Ni får tips på några kvalitativa främjande metoder. Vi ställer oss frågan kan främjande arbete bli fel? Ni ska även få ta del av metoder som alltid funkar! Det finns tid för erfarenhetsutbyten och workshops.

Boka in datumet i kalendern, och kom och träffa kollegor från hela Sverige! 

Planeringsgruppen (denna gång) består av våra medlemmar Ida Ridder, arbetsledare och samordnare från Värmdö, Kristina Lindeberg fritidsledare från Nacka och Mårten Jönsson, fritidsledare från Svedala. De har tillsammans med Fritidsforums representanter Jenny Danielsson och Maud Björnstedt tagit fram innehållet.

Datum och tid: 16 april kl. 9:00-16:30

Plats: Saltsjöbadens fritidsgård, Torggatan 10, Stockholm.

För vem: Främst riktad till ungdomsarbetare som arbetar i öppen fritids-, kultur- och ungdomsverksamhet på fritidsgårdar och mötesplatser. Max 3 deltagare per kommun eller mötesplats.

Pris: 900kr/person för medlemmar och 1500kr/person för icke medlemmar.

Sista anmälningsdag: 16 mars.

Då det finns ett begränsat antal platser till träffen kommer Fritidsforum bekräfta deltagande efter sista anmälningsdatum.

Chefsnätverket

Chefsnätverket är ett forum där chefer från hela landet kan mötas och stärkas i sitt uppdrag som ledare och chefer för den öppna främjande fritidsverksamheten. Här kan chefer diskutera aktuella ämnen, hitta kollegialt stöd, få nya kontakter, utbyta erfarenheter och få nya lärdomar att ta med hem till sin verksamhet.

Fritidsforums chefsnätverk bjuder in till träff 14 maj 2024

Tema: Att som chef leda verksamheten utifrån den Europeiska chartern, och följa upp. Hur gör vi?

Vi får ta del av hur Oshy Liebech Schwartz, avdelningschef- Unga Upplands-Bro arbetar med den Europeiska chartern i planering och ledning av arbetet inom avdelningen, samt hur hon arbetar med uppföljning.

Viktoria Wisén, enhetschef för Ungpuls i Linköping har fått i uppdrag från deras politiker att arbeta utifrån den Europeiska chartern. Hur hon antagit sitt uppdrag med planering och uppföljning av sitt arbete får vi ta del av.

Kom och berätta om hur din verksamhet arbetar med planering och uppföljning i din verksamhet? Vilka verktyg använder ni? Erfarenhetsutbyten och diskussioner.

Varmt välkomna! Lunch och fika ingår. Begränsat med platser! Anmäl dig nu!

Heldag 8 tim

Datum och tid: 14 maj kl. 9:30 - 16:30

Plats: Stockholm

För vem: Chefer som ansvarar för öppen kultur- och fritids- och ungdomsverksamhet. Max 3 deltagare per kommun.

Pris: 900kr/person för medlemmar och 1500kr/person för icke medlemmar.

Sista anmälningsdag: 7 maj

Fritidsforum bekräftar deltagandet efter sista anmälningsdatum.

Adress

Industrigatan 4A
112 46 Stockholm

E-post

kansli@fritidsforum.se

Ring oss

Ring: 073-376 63 94