Ledarskapsutbildning Upplands-Bro Reportage

Fritidsforum genomförde ledarskapsutbildning i Upplands Bro, den 24/2.

18 stycken mycket aktiva och engagerade ungdomar deltog för att ta reda på mer om ledarskap. Vi gick bland annat igenom olika ledarskapsstilar och delaktighet. De prövade att intervjua varandra och reflekterade under dagen över deras personliga egenskaper av att leda en grupp och hur man kan motivera andra.

Ungdomarna fick även dela med sig av sina erfarenheter och åsikter om vad de tycker kännetecknar bättre eller sämre ledaregenskaper. Några nyckelord för en sämre poängterade de som: “dålig kommunikation”, “självcentrerad”, “maktmissbruk”, “saknar empati”, “diktatur”, “ingen förlåtelse”, “okunskap” och “okänslig”.

Det var många intressanta diskussioner och tankar som kom upp under dagen. Det var för oss tydligt att de unga hade behov av att reflektera över och byta erfarenheter om ledarskap och ungas inflytande. Målet med utbildningen är att synliggöra ungas inflytande och sprida kunskap om vad ledarskap handlar om, hur makt kan fungera och att erövra fler verktyg till att bli en god ledare.

Reportage

Två veckor senare reser Fredrika och Fabian från Fritidsforum tillbaka till Kungsängen för att intervjua Malin och Oshy som båda två jobbar i Upplands-Bro kommun och som var de som beställde ledarskapsutbildningen till sina ungdomar. Malin och Oshy hjälpte oss också med att få kontakt med två engagerade ungdomar som deltog i utbildningen, vilka vi också valde att intervjua, Nicolai och Aalian.

Det är en grå, molnig fredag eftermiddag när vi stiger av pendeln vid Kungsängens station. Det blåser kraftigt när vi rör oss från pendelstationen och närmar oss Upplands-Bros kommunhus. 

Den tråkiga stämningen som vädret orsakat på vägen till Upplands-Bro försvinner snabbt när Malin och Oshy hälsar oss välkomna med ett stort leende på sina läppar. När vi satt i gång med intervjuerna sprids snart en stämning full av inspiration och motivation runt om oss i rummet. 

Oshy Liebech Schwartz Malin Grentzelius
Avdelningschef-Unga Verksamhets utvecklare/ ungdoms coach

Malin berättar om Upplands-Bro kommuns mål och visioner som alla handlar om att på bästa möjliga sätt stärka sina ungdomar. Målen handlar om att stötta kommunens ungdomar i deras vuxenblivande och att integrera sig på arbetsmarknaden. Därför blir en ledarskapsutbildning som är riktad till ungdomar ett bra komplement till den övriga verksamheten. 

“Det här hakar i våra övergripande mål om att stärka unga och ungas vuxenblivande och hjälpa dem att interagera sig in i arbetslivet, att vi jobbar kring lärandeprocesser och att vi vill stötta unga personer till att bli självständiga individer i ett demokratiskt samhälle.” Malin

Upplands Bro jobbar precis som många andra kommuner utifrån den Europeiska Chartern i arbetet med att inkludera ungdomar i den öppna fritids- och ungdomsverksamheten. Där blir en ledarskapsutbildning en effektiv metod för att ge ungdomar värdefulla förutsättningar inför framtiden.

“Utifrån vårt lokala läge och behov ser vi att vi behöver ge unga verktyg och möjligheter till att komma igång så att de kan vara delaktiga och inkluderas på riktigt genom att planera, genomföra och utvärdera sina aktiviteter.” Oshy

Att ge ungdomar de rätta verktygen och vara där och stötta ungdomar uttrycker Oshy är väldigt viktigt inte bara för ungdomarna själva utan också någonting ytterst viktigt för oss alla i framtiden.

“Unga är vår framtid, det är en jätteviktig framtida investering att satsa på unga.” Oshy

Efter intervjuerna med Malin och Oshy reser vi oss från soffan fyllda av hopp och inspiration. Nu var det dags att träffa ungdomarna. Vi tar hissen ner till entréplan och där träffar vi Nicolai och Aalian. När Malin hälsar på Nicolai och Aalian med en fistbump märks det direkt hur de verkar trivas bra i varandras sällskap och det känns som om de ser Malin mer som en vän än som en sträng vuxen.

Nicolai och Aalian är två ungdomar som går i 9an på Hagnässkolan i Upplands-Bro och är båda två engagerade i föreningslivet. Detta betyder att både Nicolai och Allian har en förkunskap inom ledarskap då båda två haft eller har föreningar där deras roll är att leda.

Trots att Nicolai och Aalian hade erfarenheter av att leda och ledarskap sedan innan uttryckte båda ungdomarna i intervjuerna att ledarskapsutbildningen påminde dem om saker de redan visste samt att de lärde sig nya saker som kan vara användbara.

“Jag hade de grundläggande grejerna, men jag fick ju lära mig om flera andra grejer till exempel om jag vill hitta fler medlemmar till min klubb eller förening, jag vill att de kommer till mig och innan de kommer och så lärde jag mig hur man kan göra intervju, för att hitta vad de är bra på.” Aalian

Ett av verktygen som de fick lära sig om i utbildningen var hur ett projekt fungerar. Vad som kommer först och vad ett projekt behöver innehålla. Det var något som Nicolai och Aalian återkom till under sin intervju.

“Samt hur man ska bygga sitt projekt på ett rätt sätt, eftersom vi ungdomar försöker göra något nytt och kul men ibland vet vi faktiskt inte hur vi ska göra det på ett rätt sätt, därför behöver vi faktiskt sådana utbildningar för att få dessa kunskaper och de kan lära oss.” Nicolai

Att ungdomarna fick med sig inspiration och kunskap från ledarskapsutbildningen som exempelvis “hur man genomför ett projekt”, “Kunskap om olika ledarskapsstilar” och annat material är inte det enda som ungdomarna väljer att belysa i intervjun. Killarna förklarar även att erfarenheterna av ledarskapsutbildningen är användbart i framtiden.

Nicolai berättar också under intervjun hur han valt att starta en ny förening, en idé som kläcktes och inspirerades av ledarskapsutbildningen. Föreningen som Nicolai skapat är till för ungdomar i Uppland-Bros kommun eftersom Nicolai tycker att det är viktigt att det finns möjligheter för ungdomar att göra saker på sin fritid och vill undvika att ungdomar enbart sitter hemma. 

“Och därför tänkte jag skapa den här föreningen för att då kan vi först och främst göra aktiviteter men också dela glädje för varandra för just nu i vår värld tror jag att det är just glädje som behövs mest.” Nicolai

Efter flera timmars intervjuande i Upplands Bros kommunhus gick vi till pendeln och det hade faktiskt slutat blåsa. Vi kände oss båda mer än nöjda när vi klev på pendeln igen mot Stockholm. Vi var uppfyllda av de fina möten vi haft och upprymda av all den inspiration vi fått från dessa engagerade människor vi mött. Tack Upplands-Bro för denna gången!

Föregående
Föregående

24 april!! Myclub-experten Martin Lamprecht lär dig mer om medlemssystemet på Fritidsforums medlemsträff!

Nästa
Nästa

Extra medlemsträff för ungdomar och ledare den 4/4