Breaking Stars – en ungdomsförening i Fritidsforum

 

1509157_10203034348769421_1879267984_nBreaking Stars på Hässlehus fritidsgård i Borås är en av många ungdomsföreningar som är medlemmar i Fritidsforum. De startade sin förening 2011 och har som syfte att lära ut och utvecklas inom dans. Men självklart är det viktigaste att göra något alla tycker är skoj och att hålla ihop.

 

Här hittar du enkla steg för att starta ungdomsförening på din mötesplats >>>

 

Det fanns tidigare en grupp ungdomar som höll på med breakdans men har nu blivit en riktig förening med allt fler medlemmar. Fördelarna är uppenbara. Neno Rictis: ”Vi gillar dans, i början var vi 15 personer. Fritidsledarna berättade att man kan göra mycket roligt, resa till exempel. Genom att vi bildade föreningen kunde vi stötta vår dansgrupp, fixa dansmatta, renovera lokalen, ut och resa och sådant. Att fixa pappren gick blixtsnabbt, och det var inte särskilt svårt med lite hjälp.”

Karim Al-mastri är också besökare på Hässlehus. Han tycker det finns mer att göra på fritidsgården numera: ”Förutom dansgruppen har det bildats en tjejgrupp och en killgrupp som gör olika aktiviteter till exempel gympa. Jag har själv varit med i flera föreningar. Det är roligare på gården nu. Fritidsledarna är engagerade på ett annat sätt. De finns där och stöttar oss. Funkar det inte så hjälper de till, men det är bra om man får försöka själv, man blir stolt om man lyckas då.”

Neno och Karim berättar hur de använder metoder de har lärt sig på kurser som Fritidsforum arrangerar för ungdomsföreningar. De brainstormar och alla sätter pluppar på saker de tycker är extra viktiga. Mötena blir roligare och ännu mer spännande när alla kan vara med och bestämma, säger Karim: ”Vi kör alltid laget runt, alla säger sin mening, sedan röstar man. Alla får föra fram förslag, sedan går vi laget runt igen, det förslag som får flest röster vinner. Jag har lärt mig mycket om hur viktigt det är med sammanhållning i en grupp och att få andra engagerade.” På Hässlehus startas andra föreningar också, en konstförening är på gång och ”pröva-på-föreningar” finns också. Det hör till att föreningar uppstår och läggs ner när de drivande slutar skolan, flyttar eller får fokus på andra saker än att gå på fritidsgården.

Föreningen Breaking Stars är viktig för fritidsgården. Den ligger lite i framkanten och kan visa andra vad som är möjligt. Föreningen fortsätter att växa och har fått in yngre medlemmar.

Många unga tror inte att de kan eller vet hur man startar förening.

När unga startar egna föreningar tränas man i att skapa forum för att få ett reellt inflytande på gården. Kunskap unga får med sig och kan använda ute i samhället i sitt vuxna liv. Vi hjälper din gård att se möjligheterna.


    HÅRDROCK TEATER TJEJMÄSSA MUSIKFESTIVAL INNEBANDY BAKA SKATEBOARD GRAFFITI PINGIS KAMPSPORT VIRKA HIPHOP TJEJGRUPP DART PARKOUR DISCJOCKEY TV-SPEL INNEBANDY BAKA DANS MUSIK FOTBOLL TJEJGRUPPER FÖRENINGAR UMGÅS KILLGRUPPER