Brygghuset i Borås

Brygghuset i Borås

December 2013

Månadens mötesplats är

Brygghuset i Borås

Brygghuset är ett resurshus för unga, en central mötesplats med café och spännande lokaler. Hit kommer i första hand unga vuxna i åldern 16-29 år. Och till Brygghuset kommer man för att förverkliga sina idéer om arrangemang och andra projekt.

– Vi ser oss som en arena för arrangemang, utställningar och möten, berättar Anders Holmberg enhetschef.

På Brygghuset finns en scen, ett biorum med 31 biostolar och andra anpassningsbara lokaler, sammanlagt 850 m2. Lokalerna som finns i två våningsplan har kapacitet till att ta emot upp till 150 personer/plan, beroende på arrangemangets karaktär.

 

Anders Holmström, Brygghuset Borås. Foto Ronny Bengtsson

Anders Holmström, Brygghuset Borås. Foto Ronny Bengtsson

 

 

Vår idé: Av unga för unga

– Vi i personalen driver inte projekten och arrangemangen i huset. Främst vill vi låta unga boråsare ta initiativen att fylla huset med innehåll. Av-unga-för-unga, från start till mål, i alla led är drömscenariot, säger Anders.

För att undvika viss vilda västern, måste Brygghusets personal godkänna alla projektbeskrivningar innan man drar igång något, litet som stort arrangemang spelar mindre roll. Unga står för idéerna och genomförandet – Brygghuset för lokalerna och tekniken, möblemanget och vägledning för de som är ovana arrangörer.

– När ungdomarna har en projektidé kommer de till oss. Tillsammans kikar vi på en genomförandeplan (när, i vilka lokaler och hur) och går igenom en checklista. Efter genomfört arrangemang har vi en gemensam utvärdering.

– Vi prioriterar arrangemang med ett Av-Unga-För-Unga-perspektiv, med fri entré som är öppet för alla. När vi är överens, får man nyttja lokalerna utan kostnad.

 

Caféet är Brygghusets hjärta.

Caféet är Brygghusets hjärta.

 

 

Brygghuset som mötesplats

Brygghuset är 100% drogfritt.

För att innebörden av ordet ”mötesplats” ska tas på allvar, jobbar man med att skapa förutsättningar för möten mellan unga och vuxna. För att det ska bli verklighet samverkar man med andra aktörer, såsom föreningar, företag, privatpersoner, organisationer etc.

Brygghuset är också stället för den som är fikasugen, därför kan det vara en god idé att börja upptäcktsfärden i det mysiga caféet.

Till Brygghuset >

 

Januari-februari 2014

Iris, för unga HBTQ-personer på Lidingö

 

svy6425nw4fhnn2qbiylIRIS betyder regnbåge och är namnet på mötesplatsen för unga HBTQ-personer på Lidingö. Målet är att det ska vara en fördomsfri, öppen och trygg plats för unga i åldern 13-25 år.

Iris, som invigdes våren 2013, är ett samarbete mellan alla fritidsgårdar på Lidingö, men själva verksamheten äger rum i fritidsgården Allhusets lokaler i Gångsätra, en kväll i veckan.

Ungdomsstyrelsens rapport Hon Hen Han visar att många unga HBTQ-personer utsätts för diskriminering, hot och våld. På Iris vill man erbjuda en fördomsfri mötesplats dit de kan komma och bara vara sig själva. Hit är även syskon, vänner och den som är nyfiken på att lära sig mer om HBTQ-frågor välkomna.

På Iris erbjuds olika aktiviteter som att laga mat, se på film, möjlighet till eget skapande, föreläsningar med mera. Tanken är framförallt att man ska kunna komma till gården och bara ”hänga” och umgås med andra.

Tre av Stockholms 68 fritidsgårdar är hbt-certifierade: Högdalens kvartersgård, Stureby träffpunkt och Enskede träffpunkt. Även fritidsgården Iris på Lidingö har nyligen hbtq-certifierats.

Hbtq står för homo och bisexuella, transpersoner, queer.

Källa: Rfsl.

 


    HÅRDROCK TEATER TJEJMÄSSA MUSIKFESTIVAL INNEBANDY BAKA SKATEBOARD GRAFFITI PINGIS KAMPSPORT VIRKA HIPHOP TJEJGRUPP DART PARKOUR DISCJOCKEY TV-SPEL INNEBANDY BAKA DANS MUSIK FOTBOLL TJEJGRUPPER FÖRENINGAR UMGÅS KILLGRUPPER