Tack alla som medverkande till att göra VÅGA 2017. Ett särskilt tack till Mäster Olofsgården, Hemgården i Gamla Stan för värdskapet. Nu förbereder vi VÅGA 2018!

 

Det här är konferensen VÅGA

 

Våga göra skillnad. Det är vad det handlar om.

Att våga ta ställning för ett samhälle där vi bryr oss.

Oavsett om du är chef, fritidsledare, fältassistent, lärare, ungdomscoach, politiker, personlig assistent, bovärd…

Vi lyfter fram positiva resurser och möjligheter som finns i samhället. De som bidrar, engagerar sig och får saker att hända.

Det är den kraften som vi vill visa med konferensen VÅGA.

 

VÅGA konferensen 2017.

Vi kommer till VÅGA

 

Tid 23-24 oktober.

Dag 1. Start start kl. 10.00. Slut kl 17.15 (Gemensam middag 19.00)

Dag 2. Start kl. 09.00. Slut kl 16.15

Plats Mäster Olofsgården, Hemgården i Gamla stan, Svartmangatan 6, Stockholm.

Kostnad Medlem i Fritidsforum 1 950 kr. Icke medlem 2 250 kr

I priset ingår för- och eftermiddagsfika bägge dagarna samt middag på kvällen den 23:e. Lunch ingår inte utan ordnas på egen hand. Det finns många lunchställen i olika prisklass i Gamla Stan.

Anmälan: Till anmälan >

Arrangör VÅGA arrangeras av Fritidsforum Kunskap och Kvalitet i Norden i samarbete med Mäster Olofsgården.

Vi samverkar med Svenska Settlementförbundet, Fritidsforum Riksförbundet, Fritidsförbundet, Föreningen för Fritidsledarnas Yrkesroll (FYR) och DemokratiAkademin.

 

PROGRAM

Programmet uppdateras kontinuerligt

Dag 1

10.00

Inledning och välkomna

Lisa Ingestad, Svenska Settlementförbundet, Christel Schultz, Mäster Olofsgården.

10.20

Skola och Allaktivitetshus i samverkan

Jaklina Stankic, rektor Lindängeskolan, Malmö.

10.55

Nordisk samverkan: utmaningar och möjligheter

11.30

Den globala Settlementrörelsen och finska Setlementtiliitto.

Pentti Lemmetyinen, ordförande i IFS (International Federation of Settlements and Neighborhood Centers) och generalsekreterare Setlementtiliitto.

12.00

Lunch

13.00

Workshop/Miniseminarier 1

14.00

Fika

14.20

Nordiska exempel

Community House Kylämaja (=Byahuset)
Kylämaja startade verksamheten 2011 och är en öppen mötesplats för alla åldrar i ett multikulturellt område i Esbo, Finland. Verksamheten drivs gemensamt av Kalliola Settlementti, socialförvaltningen och en lokal organisation för mental hälsa. Mötesplatsens besökare består främst av personer som varken arbetar eller studerar; pensionärer, småbarnsfamiljer och nyanlända. Mötesplatsen drivs av tre heltidsanställda samt ett 50-tal volontärer. Utöver café och ”lounge”-verksamhet finns stödgrupper av olika slag, språkkurser, aktivitetsgrupper, samtalsgrupper och det anordnas en mängd olika events tillsammans med boende och lokala föreningar. Kylämaja är mycket framgångsrik i arbetet med att inkludera marginaliserade grupper och i att skapa trygghet i området.
Presentatörer (på engelska): Mari Nieminen och Riikka Koola från Kalliola Setlementti, Helsingfors.

Empowerment och delaktighet i isländskt ungdomsarbete
En presentation av den isländska fritidsledarorganisationen FFF samt exempel kring hur de arbetar med att stärka och coacha ungdomar på fritidsgården i Seltjarnarnes och Hitt Husid i Reykjavik.

Presentatör: Elisabeth Pettursdottir, avdelningschef på Hitt Husid och Gudmund Ari, gårdsföreståndare i Seltjarnarnes. Båda är även aktiva i FFF.

Paneldiskussion om Nordiskt samarbete och hur det kan utvecklas.

16.20

Våga stå på scen
Vad händer med mig när jag står på scenen? Varför blir jag så nervös? Varför vågar jag inte göra det jag tänkte att jag skulle göra?

Presentatör: Joakim Nätterqvist, skådespelare och teaterpedagog, Dörren och Actors Studio Stockholm. 

17.15

Ledigt

19.00

Gemensam middag på Mäster Olofsgården.

 

Dag 2

8.30

Morgonkaffe

9.00

Inledning

9.15

Demokrati och Mänskliga rättigheter – långt ifrån självklart

Edna Eriksson arbetar på Demokratiakademin och har ett förflutet som expert, tjänsteman och utredare samt som idé- och strategiutvecklare av mänskliga rättigheter och likabehandling.

10.00

Fika

10.30

Workshop/Miniseminarier 2

12.00

Gemensam samling

12.30

Lunch på egen hand

14.00

Studiebesök

16.15

Slut

 

Workshop/Miniseminarier

1a. GPS – Gemenskap, Påverkan och Socialt kapital
GPS är en modell för integration av nyanlända i Lindängen och Hermodsdal i Malmö. Metoden är väldigt mycket ”hands-on” och är framgångsrik när det gäller att snabbt få nyanlända in i ett positivt sammanhang.
Presentatör: Dennis Petersson, Malmö stad.

1b. Kulturstöd för ungas kreativa drömmar

Låt unga förverkliga sina kreativa drömmar! Balkongfestival och filmprojekt om ensamkommande – två projekt genomförda av unga. I en interaktiv workshop möter vi dessa kreatörer samt diskuterar hur vi enkelt coachar unga att söka pengar och förverkliga sina idéer.

PresentatörerAnna Jarrick: Kommunikationsansvarig Dörren, projektledare, ungdomscoach Mäster Olofsgården. Roda Abdalle: filmare. Axel Lindqvist: festivalarrangör.

1c. Varför vi behöver skapa normer som förebygger psykisk ohälsa, machokultur och våld och hur vi gör det. 

Presentatör: Peter Svensson projektleder ett våldsförebyggande projekt i Södertälje, grundare av Huskurage tillsammans med Nina Rung. Tränad i Mentorer i våldsprevention, MVP och Nonviolent communication. Har utbildat Svensk elitfotboll i Uppförandekod. 

 

2a.Childrens Program

Ett utbildningsprogram som innebär att barn och unga erövrar kunskap och förståelse för sina egna behov och vad beroendesjukdomen gör med deras föräldrar/vårdnadshavare. I programmet ingår möte med förälder/vårdnadshavare som avlastar barn och ungas skuldkänslor och  etablera nya sätt att mötas. En viktig del är att unga får sätta ord på sin egen upplevelse och på hur de kan förhålla sig framöver. En delstudie har genomförts av Enheten för folkhälsa Örebro universitet och som är finansierad av Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar på att programmet är främjande och stärker barn och unga.”

Presentatörer: Lars Lewert och Helen Olsson, utbildare och ledare Childrens Program i Sverige.

2b. Så bygger du nätverk och hittar finansiering / Vårda din organisations varumärke – rätt signaler visar vem du är och vad du vill säga.

”Om att brinna för en idé och få andra med på tåget”. En workshop om hur en genomtänkt strategi kring kommunikation och grafik kan hjälpa organisationen att höras och synas bättre.
Presentatör: Lisa Hellberg, biträdande verksamhetschef Mäster Olofsgården. Christel Schultz, verksamhetschef och grundare till Mäster Olofsgårdens projekt Dörren.

2c. Våga ta samtalet

Unga behöver prata om viktiga och svåra frågor. Tillsammans utforskar vi samtalsmetoder och frågor som är angelägna i ungas vuxenblivande.
Presentatörer: Marwa Chebil, ansvarig för mångfalds- och MR frågor, Lisa Ingestad, Generalsekreterare, Svenska Settlementförbundet.

 

 

Studiebesök på två av Stockholms hemgårdar

 

Skeppsholmsgården

Vi samlas på Skeppsholmsgården, Skeppsholmen, för presentation av gårdens verksamhet och historia. Vi får rundvisning på skolfartyget m/s Shamrock kring vilket verksamheten en gång byggts. Besök vår smedja, bagarstuga, motorverkstad, snickeri, mekanisk verkstad och segelsömmarsal.

 

Midsommargården

Vi samlas på Midsommargården för inledande information. Sedan ger vi oss ut i närområdet tillsammans med guiden Anna El Yafi och får höra om LM-stadens och Midsommargårdens historia. Tillbaka på Midsommargården blir det fika och samtal. Föreningen Midsommargårdens verksamhetschef Ebba Brusewitz berättar om verksamheten idag och vi tittar runt i lokalerna. Midsommargården driver bland annat ungdomsverksamheten Studio Ung och inkluderingsprojektet Rosa Stationen Telefonplan. Detta och mycket mer kommer vi att berätta om.


    HÅRDROCK TEATER TJEJMÄSSA MUSIKFESTIVAL INNEBANDY BAKA SKATEBOARD GRAFFITI PINGIS KAMPSPORT VIRKA HIPHOP TJEJGRUPP DART PARKOUR DISCJOCKEY TV-SPEL INNEBANDY BAKA DANS MUSIK FOTBOLL TJEJGRUPPER FÖRENINGAR UMGÅS KILLGRUPPER