Så startade vi föreningen SUP

Skärmavbild 2015-02-13 kl. 11.11.19

 – fritidsgårdarna på Värmdö!

Under hösten 2014 startade tre intresserade ungdomar en SUP förening i Värmdö kommun. SUP står för ”Stand up Paddleboarding”. Det är en stor surfbräda som man står på och paddlar. Den nystartade föreningen ”Ingarö SUP” är en ungdomsförening. Föreningen startade med hjälp av personal från den kommunala fritidsgården Brunnen på Ingarö. För att få mer information hur  en förening startas har vi intervjuat ordförande i föreningen ”Ingarö SUP” Abbe Aronsson 14 år, David fritidsledare på fritidsgården Brunnen, Jenny Danielsson chef för fritidsgårdarna i Värmdö kommun och Zindra Andresson, samordnare på fritidsgårdsenheten i Värmdö kommun.

 

 Abbe, varför startade ni föreningen?

–    För att möjliggöra SUP för ungdomar på Värmdö. Jag har också testat det en gång innan jag ville göra en förening och det var så roligt att jag ville starta en förening. Detta är en möjlighet för ungdomar att göra någonting annat, något udda och att ha någonting att göra. Därför skapade vi föreningen i oktober 2014.

 Varför just SUP? Är ni intresserade av ämnet, utövar ni detta?

–    Detta är en sport som inte är så stor eller välkänd och vi vill väcka intresse. Även så är det mer unikt än vissa andra sporter. Jag utövar det, inte utanför föreningen men föreningen har gjort det möjligt för mig och andra ungdomar på Värmdö att göra det. När man står på en SUP kan man göra olika övningar, leka och det är också väldigt avkopplande.

Varför och hur kom ni på tanken med en förening?

–    Därför att det möjliggör att man kan söka pengar och sprida intresset över Värmdö. Idén kom i början av september, vi var klara i början av oktober, första provdagen hade vi sedan i december på Lucia den 13 december. När det var kallt i vattnet och det låg snö på marken, men det gick ändå att paddla utan problem.

Hur arbetar en förening? Vad är din roll som ordförande?

–    Vår förening, som bildats med hjälp av Fritidsforum, uppdaterar på sociala medier då vi ska ha aktiviteter, vi har runt 40 medlemmar nu. Vi sprider info via nätet på olika sätt men vi sätter också upp affischer på olika platser när vi har aktiviteter eller vill hitta på något. Affischerna är riktade mot dem som inte är medlemmar men kanske vill bli det i framtiden. Min roll som ordförande är att hålla i möten sedan har jag störst ansvar, men vi har en pengaansvarig och en sekreterare som jag ska se till att de gör rätt saker. Men självklart har alla i föreningen en roll att sköta.

Hur gick stegen från idé till en registrerad förening?

–    Först gick vi via ”Fritidsforum” för att bli en registrerad förening och bli en riktig förening. Där skriver man in vad föreningen vill göra och varför. Samt föreningens namn som blev Ingarö SUP i vårt fall. Sedan gick vi vidare till ”Idébanken” (ett ungdomsstipendium). Där sökte vi bidrag i form av pengar för att förverkliga föreningens vision och få tag på material till föreningen.

Ska unga skapa föreningar? Varför/varför inte?

–    Jag tycker att unga ska starta föreningar. Det är bra att unga håller på med sporter och är nyfikna på vad det är. Det är även bra för att förverkliga drömmar, vi som förening hade inte haft denna möjligheten om vi inte hade fått bidrag och bildat en förening.

Hur sökte ni bidrag från idébanken?

–    Vår sekreterare skrev i en blankett där man skulle skriva i ett kontonummer till ordförandes vårdnadshavare som blev min mamma. Sen skrev sekreteraren varför vi ville ha pengar och till vad, samt hur mycket pengar. En månad senare så fick min mamma ett samtal på telefonen att pengarna hade lagts på hennes konto. Det var lätt, inga problem kom fram på vägen. Även har mycket hjälp kommit från fritidsgården Brunnens personal vilket har gjort det lättare och jag tycker att idébanken är ett bra koncept.

Hur kan fritidsgårdar hjälpa till med att starta föreningar?

–    De förklarar att man kan göra det och hur. Jag tror inte att det är många som vet om att man som ungdom kan göra en förening, jag visste inget innan David sa det till mig. De kan även ge stöd, vi fick hjälp med att hitta en affär där vi köpte brädorna, visade oss fritidsforum, att fylla i papperna med mera. Det är vi alla i föreningen tacksamma för.

Hur kan fritidsgårdar hjälpa till? Intervju med David, Zindra och Jenny:

–    Efter att vi hjälpt till med pappren så är föreningen helt eran, vi har inget att göra med den säger David.

–    Skulle du utan Fritidsforums hjälp starta en förening då hade det varit mycket jobbigare. Fritidsforum gör den här möjligheten för att det ska vara enkelt för ungdomar. De har redan gjort de här paragraferna som ni säkert såg och skrev under, vad det är för regler, hur möten ska gå till mm. Det är en förenklad form säger Zindra.

–    Den är också förenklad juridiskt än om man väljer att starta en förening som ligger utanför för då måste man ha ett organisationsnummer m.m. Det slipper man med Fritidsforum som har ett eget föreningsnummer säger Jenny.

–    Ni kan få ett föreningsnummer av Fritidsforum och så registrerar de föreningen helt kostnadsfritt.

Vad säger politiker Fredrik Sneibjerg ordförande på Kultur- och fritidsnämnden i Värmdö kommun:

Ungdomar som har ett eget intresse kan skapa en förening. Det är dom själva som driver och skapar en förening. Det är så en förening skapas. Det blir lättare att kunna arbeta i grupp sedan när man blir äldre och det är en enklare vägen in i ett föreningsliv. Det borde skapas flera föreningar. Föreningar är jätte viktigt för demokratin.

Vid pennan: Josef Heed, Elev på Lemshaga akademin årskurs 8.


    HÅRDROCK TEATER TJEJMÄSSA MUSIKFESTIVAL INNEBANDY BAKA SKATEBOARD GRAFFITI PINGIS KAMPSPORT VIRKA HIPHOP TJEJGRUPP DART PARKOUR DISCJOCKEY TV-SPEL INNEBANDY BAKA DANS MUSIK FOTBOLL TJEJGRUPPER FÖRENINGAR UMGÅS KILLGRUPPER